top of page

Sananen maataloudesta ja kotimaisen ruuan puolestaEtelä-Pohjanmaa ruokkii 25% suomalaisista. Meillä tajutaan vielä mistä ruoka tulee. Näin ei kuitenkaan ole koko maassa. Kuunnellaan hetken ja seurataan mitä uutisointia asian ympärillä käy. Tuntuu, että asia on lähtenyt aikoja sitten ”lapasesta”. Ruuantuotanto on joutunut kummalliseksi syylliseksi moneen asiaan, vaikka jokainen meistä syö ainakin pysyäkseen hengissä, jotkut jopa siksi, että se tuottaa mielihyvää.


Sääntely on purettava ja tulisi pelata samoilla säännöillä kuin muualla. Meillä nyt säännellään kotimainen tuotanto todella tiukille. Mikä hulluinta, Suomeen tuodaan ruokaa, jota täällä ei saa tuottaa.


Ruuan vienti olisi ratkaisu moniin ongelmiin. Maataloutta on tehostettu ja siinä onnistuttu. Mihin sitten se raha tehostamisesta on mennyt? Se on mennyt kaikille muille, paitsi tuottajille.


Iso maatila työllistää myös muita yrityksiä, tämän merkitys on tunnistettava meidän alueella. Ilman maatiloja, olisi monessa kylässä melko vähän toimintaa. Maaseudun elävöittämiseen kannalta maatalous on avainasemassa.


Ruuantuotanto on turvallisuuspoliittinen kysymys. Meillä on kriisien tullessa oltava kotimaassa riittävä tuotanto turvaamaan suomalaisten arki ruuan osalta.


Jos tuotanto nyt ajetaan alas, mistä se osaaminen otetaan käyttöön tarvittaessa? Pitäkää huoli meidän maataloudesta ja kunnioitetaan maan- ja metsänomistajien omistusoikeutta.


(Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa ja Suupohjan sanomissa)

Comments


bottom of page