top of page

Respectabel ålderdom och tjänster(Publicerat i Sydin 11.1.2022 )


I många kommuner är sanningen den, att invånarna ådras allt mera, vilket orsakar ökad behov av tjänster. Jag tror att största delen av oss önskar sig att få leva fullt liv i sitt eget hem och när hälsan sviker hoppas på tillräckligt med stöd att för att hemmaboende fortfarande är säkrad.


Traditionellt har vi hemservice och hemsjukvård. Det har ändå förändrat mycket med tiden. Tidigare hemtjänster var matlagning, byk, städning och handelsbesök. Med samma hade man tid at byta nyheter. Nuförtiden hör dessa inte till hemservicens uppgiftsområde. Min rädsla, som förhoppningsvis är ogrundat är att minskning av effektiverat serviceboende kör åldringarna hem med allt för dåliga tjänster.


Stöd för hemmaboende samt serviceboende borde vara så omfattande att effektiverat service kan minskas.


Vi borde ha någon slags verksamhet åt åldringar. Vem som ordnar det har ingen betydelse utan det vad den innehåller. Den borde vara gemenskaplig, meningsfull och uppehålla verksamheten. Det skulle också hjälpa närståendevårdgivare att orka.


Enligt min mening skulle servicesedeln med vilken dom skulle kunna skaffa behövlig hemservice passa utmärkt för åldringar. Handikappservice har på vissa områden möjliggjort kunderna med sedeln av viss summa att skaffa den service dom känner behövlig. Alltså man skaffar bara den service man känner sig behöva för att klara sig hemma.


Hälsovårdstjänsterna tillhör naturligtvis till stödet av hemmaboende.


Hur skiljer sig effektiverat serviceboende med serviceboende? Effektiverat innehåller vård, omsorg och stöd 24 timmar i dygnet medan serviceboendes skötare är anträffbara tex. kl. 8-20 och kunden kan ha armband med vilken kan få kontakt med nattpatrullen.


Idealen skulle vara att det fanns seniorbostäder med gemensamma hobbyrummen, var man får tjänster efter verksamhetsförmågan och möjligen också maten i matsalen.


Jag är av den åsikten, att åldringarna borde få bo var dom vill fast utanför eget välfärdsområde till exempel nära barnen. De flesta vill dock bo i hemkommunen även om det är fråga om effektiverat service. Oftast också bekant omgivning är viktig särskilt om man har minnessjukdom.


När jag åldras hoppas jag att jag kan i tid sälja min för stora bostad, och kunna skaffa en lägenhet, flytta dit med min make och köpa och få dit behövlig service och beställa hem behövlig förnödenhet från butiken. Vi kunde gå ut och äta i nära liggande krog för åldringar då vi inte orkar laga maten själv, köpa städning hem och leva aktivt liv efter förmågan. Dessutom vill jag leva hemma utan besökstider jag vill bestämma dom själv.

Commenti


bottom of page